Evimin Önüne Park Edildi Çektirebilir miyim / Garaj Önüne Park Edilen Araçlara Ne Ceza Verilir?
Evimin önüne park edildi çektirebilir miyim? Yada garaj önü kapatıldı çektirebilir miyim? Yanlış yere park eden araç yada araçlar ile ilgili pek çok kişinin sorusuna cevabına usul ve uygulama açısından gelin bir göz atalım.
Şehir hayatında malumunuz arabalarımızın park ettiği yer çok önemli bir durum. Bu sebeple komşular ve insanlar sıklıkla karşı karşıya gelmektedir. Binaların otoparklarının yetersiz oluşu yada binalarda otopark bulunmaması nedeniyle çoğu araç sokağa yada caddeye park etmektedir. Tabi bu araç parkı çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaştığı durumlar yaşanabiliyor.
Kanunen eğer sokağınızda yasak park tabelası yok ise araçlar yolun elverdiği ölçüde her tarafına park yapabilmektedir. Buna bina giriş kapısı dahildir. Yani evinizin önü otopark değil ise park yapılabilmektedir. Çünkü kaldırım payı nedeniyle binaların giriş kapılarının araç parkı nedeniyle kapanması, trafik işleyişi açısından genel durumlara göre engel teşkil etmemektedir.
Lakin sokağınızda yasak park olsun yada olmasın hatta çıkmaz sokakta otursanız dahi araçların park etmesi ile ilgili kesin bir yasak kanunen bulunmaktadır. Bu durum garaj kapısının kapatılması yani garaj giriş çıkışının başka bir aracın park etmesi ile engellenmesidir.
Bina yada dükkan olsun fark etmez eğer garaj giriş ve çıkışının başka bir aracın park etmesi ile engellenmesi durumu Trafik Kanunu açısından yasal olarak cezai işlem sebebi olup yasaktır.
Karayolları Trafik Kanunu 61/1-G maddesinde açıkça düzenlendiği üzere Park etmenin yasak olduğu yerler ve haller: bölümü g bendinde “Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde, Park etmek yasaktır.” Denmiştir. Yani kanunda net olarak garaj kapısı olarak belirtmese de uygulama açısından tüm araçları kapsasa dahi garaj girişlerinden araçların engellenmesini belirtmektedir.
Kanunun açıklamasından da anlaşılacağı üzere genellikle garajın içerisinde park etmiş aracın çıkamaması durumunda müeyyide uygulanır. Yani eğer aracın garajınızda ve garaj çıkışına başka bir araç park etmiş durumda ve bu fiil kapsamında garajdan çıkamıyorsunuz. Bu eylem neticesinde yapmanız gereken kolluk birimlerine bildirimde bulunmanız. Kolluk yani Trafik birimleri çağrınıza intikal edene kadar bu araç bulunduğu yerden kaldırmadığı durumunda ilgili görevliler olay yerine gelip aracı bulunduğu yerden çekici marifeti ile kaldırma ve cezai işlem uygulamaya haiz olurlar.
2024 yılı için Karayolları Trafik Kanunu 61/1-G maddesi cezai müeyyidesi 690 Türk Lirası olup bu cezai işlem araç tescil plakasına uygulanabileceği gibi araç sürücüsünün ehliyet bilgilerine de uygulanabilir. Ehliyete uygulandığı takdirde 10 ceza puanı düşmektedir. Yani bir sene içerisinde bu ceza 10 kez uygulandığı durumda ehliyete 2 ay süreli geçici olarak el konulur.
Hiç yorum yok: