Header Ads

BE Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır - Karavan Ehliyeti Nedir


d

2017 yılında değişen kanun ile ehliyet sınıfları ile birlikte yeni ehliyetlerin sürebildikleri araç sınıfları da değişmiş oldu. Özellikle Yurt dışı ve Avrupa’da popüler olan ve günümüzde ülkemizde de kullanımı artan, karavan olarak tabir edilen çekme suretiyle otomobil yada minibüslere eklenilen çok amaçlı motorsuz taşıtları kullanabilmek için yeni ehliyet sınıfları artık yürürlüğe girmiş oldu.

Karavan ehliyeti Avrupa standartları çerçevesinde artık ülkemizde de yürürlükte olup pek çok ehliyet sınıfına ek özellik olarak girmiş bulunmaktadır. Yeni ehliyet sınıflarına göre B sınıfı yani otomobil araçlara karavan takıldığında BE sınıfı ehliyet, C sınıfı yani kamyonda takılacak römork kullanımı için CE ve D sınıfı yani otobüslere takılacak römork ve karavanlar için yine CE sınıfı ehliyet gerekmektedir.

Römork ehliyeti kısaca “E” eki sınıfın ardına getirilme suretiyle belirlenmiştir. 750 kilogramın üzerinde römork yada karavanı aracına takılı halde sürmek için ehliyetinizin sınıfının sonunda “E” harfi bulunmak zorunludur. 750 kg altı römorklar için ayrı bir ehliyet almanıza gerek yoktur.

Peki karavan kullanıyorum BE ehliyeti almam gerekiyor mu ?diyorsanız yeni düzenleme ile sorunun cevabı evet BE sınıfı ehliyet gerekli olup sahip değilseniz 2818 sayılı KTK’ya göre 36/3-B maddesine göre 1700 tl üzeri ceza yeme durumunuz bulunmaktadır. Eski tip B sınıfı ehliyetler yeni sistem ile B-B1-M-F sınıfı araçları sürebilmekte olup BE sınıfı yani 750 kg üzeri römork yada karavan takılı araçları kullanmaları yasaklanmıştır. Haliyle Otomobil yada panelvan tipi araçlarınıza çeki demiri ile karavan yada taşıyıcı römork takarak kullanmak istiyorsanız ehliyetinizi BE sınıfına yükseltmeniz gerekmektedir.

BE sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır derseniz otomobil panelvan yani kısacası b sınıfı ehliyetin kullandığı araçların tümünü kullanabilmektedir. Ek olarak 750 kg üzeri araca bağlanan römork yada karavanları da kullanabilir.

BE Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır

BE sınıfı ehliyetlerin alınması sertifika ile sürücü kurslarında görülen eğitim ve sonrasında sınav ile alınan sertifika, nüfus müdürlüklerinden ehliyetler BE sınıfına yükseltilebilmektedir. BE sınıfı ehliyet pek bilinmediği için hangi kursların verdiği net olarak ortada olmasa da bireysel olarak ilinizdeki sürücü kursları aranıp araştırılarak BE sınıfı ehliyet sertifikası verip vermedikleri sorulabilir. Tarafımızdan yapılan araştırmalarda BE sınıfı ehliyet için İstanbul Kadıköy’de 1400 TL civarında kurs ücretleri bilgisi edinilmiştir.

Eğer BE sınıfı ehliyet almak istiyorsanız naçizane tavsiyemiz, fiyat yüksek geliyorsa ehliyetinizi C1E, CE,D1E yada DE sınıfı ehliyetlere yükseltmeniz o ücretleri vermişken daha farklı araçlar sürmenizi sağlayan ehliyetleri almanıza ve bununla birlikte çeki demiri takılı karavan yada römork araçları da sürmenize imkan sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.