Header Ads

Ehliyet Sertifikasının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır



Ehliyet almak isteyen Sürücü Adayları direksiyon ve teorik sınavı geçtikten sonra başvurdukları ve sınavına girdikleri ehliyet sınıfına ait Sertifikayı almaya hak kazanırlar. Bir kişinin ehliyetinin sisteme işlenmesi ve basılması için sertifika ilk öncelikli ve istenen belgedir. Sürücü sertifikası olmadan ehliyet basma işlemi gerçekleştirilmez. Sürücü kurslarından alınan sertifika sürücü kursunun bağlı bulunduğu Milli Eğitim müdürlüklerince onaylanır ve ardından nüfus müdürlüklerine başvurulduğu takdirde ehliyete dönüştürülür. Ehliyet sertifikası kaç günde çıkar ? Sürücü sertifikası bir iki hafta içerisinde hazırlanmaktadır.

Ehliyet sertifikası ile araç kullanmak mümkün mü ?

Ehliyet sertifikası yani bilinen adıyla ehliyet dosyası tek başına araç kullanmak için yeterli değildir. Araç kullanmak için öncelikle o aracın sürdüğü ehliyet sınıfına ait ehliyet kartınızın olması ve sistemlerde işli  bulunması gereklidir. Ehliyet olmadan sadece sertifika ile araç kullanmanın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre cezası bulunmaktadır. KTK 39/2 maddesine istinaden 1002 TL lik bir ceza sertifika ile ehliyeti olmadan araç kullanan sürücüye yazılır. Eğer sürücü ile araç sahibi aynı değilse aynı oranda ceza Araç sahibine de yazılmaktadır.

Ehliyet sertifikasının Ehliyet dosyası geçerlilik süresi ne kadardır?

29 Mayıs 2013'te yayınlanan genelge ve ehliyet sertifikalarının geçerlilik süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yani ehliyet sertifikasını sürücü kursundan aldıktan sonra 2 yıl içerisinde ehliyete dönüştürülmezse ehliyet sertifikası iptal olur ve tekrar aynı ehliyeti çıkarmak için sürücü kursuna baştan başvurmanız gerekmektedir.

2 yorum:

  1. 28 05 1997 e sınıfı tır kulanırmıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trafik Doktoru31 Ekim 2023 16:39

      maalesef kullanamazsınız tarih yetmiyor

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.