Header Ads

Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yeni Tip Sürücü Belgelerinde ki Karşılıkları


2016 yılında değişen ehliyet sistemi ile eski tip ehliyetler yeni tip ehliyetlere dönüşmektedir. 2016 yılı sonrası için yeni ehliyet alacaklara ise yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu yeni tip ehliyet şartları için sayfanın altında bulunan bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Eski tip ehliyetiniz 2020 yılına kadar geçerli olup bu süre sonuna kadar değiştirilmesi gerekmektedir. Peki eski tip ehliyetiniz şu an hangi araçları sürebilir ve değiştirdiğiniz takdirde hangi tip ehliyet sınıflarına sahip olacaksınız ?

Eski A1 Sınıfı ehliyet yeni tip yani 2016 yılı sonrası A1 ve M sınıfı ehliyet,

Eski A2 ehliyet yeni tip M,A1,A2,A,B1 sınıfı ehliyete dönüşür.

Eski B sınıfı ehliyet M,B1,B,D1, F sınıfı ehliyete dönüşmektedir.

Eski C sınıfı ehliyet M,B1,B,D1,C1,C,F sınıfı yeni tip ehliyete dönüşür

Eski D sınıfı ehliyet M,B1,B,BE,C1,C1E,C,CE,D1,D1E, sınıfı ehliyete dönüşmektedir.

Eski E sınıfı ehliyet eğer 28.04.1997 yılından önce alındıysa M,B1,B,BE,C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE sınıfı ehliyet olurken eğer eski E ehliyet 28.04.1997 yılından sonra alındıysa E sınıfı ehliyet M,B1,B,C1,C,D1,D sınıfı ehliyete dönüşmektedir.
Eski tip F sınıfı ehliyet yeni sistemde M,F sınıfı olmaktadır.

Eski G Sınıfı ehliyet ise de M ve G sınıfı ehliyete Dönüşmektedir.

Ehliyet Dönüşüm Tablosu

Yeni gelen ehliyet sistemi ile römork kavramı ortaya çıkmış olup bu konuda eksik bilgi sebebiyle trafikte sürücüler sıkıntılar yaşamaktadır. Sizde Ehliyetini şu anda hangi tip aracı sürebilmek için geçerlidir bilmiyorsanız altta Hangi tip ehliyetler hangi araçları sürebilir bakabilirsiniz.

Karayolları Trafik Yönetmeliği

Sürücü Belgelerinin Sınıfları
Madde 75- (Değişik:RG-17/4/2015-29329) 
 Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:

-M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

-A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.


-A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

-A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

-B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
- B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.

-BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.

- C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.

- C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

- C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.

- CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

- D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.

- D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

- D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.

- DE sınıfı sürücü belgesi; D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

- F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.

- G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

6 yorum:

  1. Merhaba ben 2018 de E sınıfı ehliyet aldım şimdiki sisteme göre DE sınıfı ehliyet lazım ama hiç bir sürücü kursunun böyle bir ehliyetten haberi yok nasıl alabilirim ben bu DE ehliyeti yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürücü kursları vermesi gerekir yani 3 sene oldu bu kanun değişeli nerede yaşıyorsunuz ?

      Sil
  2. 1985 yılında 19 yaşımda kamyon ehliyetimi aldım ve daha sonra senesini hatırlamıyorum ehliyetime çip takildi uzun süre kamyon kullandım bu şekilde. iş değişikliği yaptım sürekli otomobil kullandım ehliyetim kırıldı değişti c yaptılar ancak şimdi tir kullanacağım ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni ehliyete başvurmanız lazım CE sınıfı ehliyet gerekli yada nüfus müdürlüğüne itiraz edin yazılı olarak dosyanız incelensin beyanınız doğruysa aslında siz baştan tır kullanamazdınız zaten kamyon kullanmışsınız yani tır kullanmak için ehliyetiniz zaten yokmuş

      Sil
  3. Merhaba benim 2014 yılında almış olduğum A2 ehliyetim mevcut bunu yenilemek istediğim de A sınıfına yükseltebiliyor muyum ve yükseltme yapmam için harç bedelleri ve ödeme yöntemleri nasıl oluyor bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trafik Doktoru2 Kasım 2022 14:21

      birşey yapmanıza gerek yok nüfus müdürlüğüne başvurun ehliyetiniz a ve benzer tüm sınıflara dönüşecek

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.