Header Ads

Maddi Hasarlı Trafik Kazası İle Karşılaşıldığında Yapılması Gerekenler


Trafik kazaları ne yazık ki dikkatsizlik, Aşırı hız ve çeşitli etmenler sebebiyle her gün başımıza gelebilecek kötü olaylardandır. Allah herkesi trafik kazalarından korusun diyerek yazımıza geçiyoruz.
Eğer trafikte başınıza kaza durumu geldiğinde bu kazalar üçe ayrılmaktadır. Maddi hasarlı kazalar, yaralamalı - ölümlü kazalar ve çarpıp kaçma kazalar.

Çarpıp kaçma kazalarda ne yapmamız gerektiğini daha önceki yazımızda anlattık.
Yaralamalı - ölümlü kazalar da ise önce kaza yerinin çevre trafik güvenliği alınıp, sonra hemen 112 ve sırasıyla 155 polis imdat hatları aramak suretiyle yaralıya gerekli ilk yardım yapılmalıdır.
Yaralamalı kazalar ile ilgili vatandaşın özel yapması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Tüm resmi işlemler, kolluk kuvvetleri tarafından yapılmaktadır.
Tek taraflı maddi hasarlı kazalarda ise yine kolluk kuvvetleri alınmak suretiyle kaza raporu tanzim edilmelidir.

Çoğu sürücünün ne yapması gerektiğini bilmediği kaza çeşidi ise iki ya da daha çok araçlı maddi hasarlı kazalarda yaşanmaktadır. 2008 Nisan ayında değişen Kanun ile birlikte iki yada daha fazla araçla meydana gelen ve kamu malına zarar bulunmayan kazalarda sürücüler, kaza raporlarını kendi aralarında tanzim edebileceklerini dair yasa çıkarılmıştır.
Eğer başınıza iki yada daha fazla araçla maddi hasarlı kaza meydana geldiğinde, sürücüler ve araçlar olay yerinde ise ne yapmanız gerekmektedir ?
Öncelikle sakin olunmalı ve işaretleme yapılarak çevre trafik güvenliği alınmalıdır. Bu önlem başınıza gelen kaza ile birlikte başka kazaların oluşmasını engelleyecek ilk aşamadır.
Daha sonra ilk etapta yapmanız gereken kazanın ve araçların hasarlı bölümlerinin değişik açılardan fotoğrafını çekmektir. Çünkü sigorta şirketleri ve eksperler muhakkak surette kaza anına ait fotoğraf istemektedir.

Kaza yerinin ve araçların fotoğrafını çektikten sonra araçları kaza mahallinden kaldırıp yolun açılmasının sağlamalısınız. Araçlar yürümüyorsa bu çekici marifetiyle yapılmalıdır.
Araçlar kaza mahallinden güvenli bir noktaya trafik akışını engellemeyecek bir şekilde kaldırıldıktan sonra, her Sürücü diğer sürücü veya sürücülerin ehliyet ruhsat ve sigorta fotokopilerini alıp birbirine Vermelidir. Eğer fotokopi imkanınız Yoksa bunu cep telefonu veya kamera yoluyla fotoğrafını çekip de yapabilirsiniz.


Ehliyet, ruhsat, sigorta fotokopileri karşılıklı verildikten sonra sigorta şirketlerinin ücretsiz olarak verdiği anlaşma tutanağı şeklinde geçen kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır.
Bu anlaşmalı kaza tespit tutanağı oldukça basit bir şekilde sürücülerin anlayabileceği şablonda hazırlanmıştır. Üzerindeki üst kısımdaki adres, orta kısımdaki Kişisel bilgiler doldurulduktan sonra kroki bölümüne oldukça basit bir şekilde kaza anının resmi çizilmelidir.
Bu resim için ustalık gerekmez. İki araç kutucuğu şeklinde kare çizilir çarpış anı gösterilmesi yeterlidir.
En alt kısmı ise Açıklama kısmında kazanının nasıl olduğu yazılmalıdır. Bu yazılan ifade de kesinlikle O suçluydu Ben suçluydum şeklinde bir şey yazılmasına gerek yoktur. Sadece kazanın oluş anı yazılması yeterlidir. Zaten sigorta eksperi ne göreceğiniz fotoğraflar ve tutanak ile kusur dağılımı rahatça Eksper tarafından yapılabilecektir.

Kaza raporlarında önemli olan sigorta şirketinin raporlarda bir eksiklik bulunmamasıdır. Bu sebepten elinizde olması gereken belgeler, karşı tarafın ya da tarafların ehliyet, ruhsat ve sigorta fotokopileri, kaza yerine ait fotoğraflar ve ıslak imzalı anlaşma tutanağıdır.

Eğer elinizde kaza tespit tutanağı yoksa Ne yapmam gerekir, kaza tespit tutanağı nereden bulabilirim derseniz alttaki bağlantıya çıkarak tıklayarak Kaza tespit tutanağı PDF formatında rahatlıkla indirip yazdırabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı İndirmek İçin Tıklayın

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.