Header Ads

Ehliyet GBT’si Silinir mi

d


Ehliyet GBT olarak bilinen sürücülerin ehliyetlerinde herhangi bir hak mahrumiyeti olup olmadığını gösteren ve daha önceki yediği cezaların dökümünün Emniyet birimlerinin sistemince çıktısı verilen belgeye verilen genel bir isimdir. Resmi olarak ehliyet GBT alma gibi bir ismi bulunmamakla birlikte bu işlem ehliyet sorgulaması olduğundan halk arasında ehliyet GBT olarak söylenmektedir.

Peki ehliyet GBT si neden alınır derseniz genel olarak bazı illerde belediye tarafından ilgili evraklar arasında istenirken bazı işyerleri de işe alımlarda ve periyodik olarak sürücülerin bilgilerini takip için istemektedirler. Ehliyet GBTsi yani sürücü detay raporunda sürücünün ehliyetini aldığı tarihten bu belgeyi aldığı tarihe kadar tüm yediği cezalar görünmektedir. Bu sebepten bazı iş yerleri işe alımlarda sürücünün daha önceden alkolden ehliyetini kaptırıp kaptırmadığını yada başka sebepten ehliyet ile ilgili bir ceza uygulanıp uygulanmadığını görmek için ehliyet gbtsini istemektedirler.

Peki ehliyet GBT si silinebilirmi? Ehliyet GBT bilgilerinde daha önceki cezaların silinmesi mümkün değildir. Yani kısaca ehliyet GBT sildirme mümkün değildir. Ehliyet gbt raporunda yer alan hiçbir ceza sistem üzerinden müracaat yada başka sebeple kaldırılamaz. Sadece uygulanan ceza mahkeme kararı ile iptal olmuş ise bu belgede görünmez. Ehliyet GBT yani sürücü detay raporu ehliyetin alındığı tarihten itibaren tüm cezaları verdiği için mesela 20 yıl önce ehliyeti aldınız ve 18 yıl önce alkolden işlem gördünüz. Cezanın üzerinden seneler geçmiş dahi olsa bu işlem Ehliyet gbt raporunda gözükecektir. Bu sebepten Ehliyet GBT’sini sabıka kaydı ile karıştırmamak gerekmektedir.

Bazı Ehliyet GBT yada diğer adıyla trafik GBT isteyen kurum ve kuruluşlar e devletten ehliyet gbt sorgulama çıktısını kabul etmektedirler.

2 yorum:

  1. eğliyet 3 yıl gecmıs barkotlu kayıt istenıldı ceza yıyelı 3 yıl 15 gun gecdı ama 3 yıl gecmısde gorunuyor hala acaba eglıyetı gerı alalı 5 ay sonra olcak yada yılbasından yıl olarak 3 yıl olcak gecmıs nasl bıtcek 3 yıla doncek yada bu kayıt nasıl sıldırız bılen varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu an için geçmişe dönük ceza silme gibi bir sistem yok tüm cezalar görünür

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.